Forum Niezależne Forum  Rabka-Zdrój Strona Główna Niezależne Forum Rabka-Zdrój

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

A po 40 dniach będzie Wielkanoc

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Niezależne Forum Rabka-Zdrój Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KISIA




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rabka Zdrój

PostWysłany: Śro 07 Mar 2007 20:02    Temat postu: A po 40 dniach będzie Wielkanoc

No właśnie, może jakiś temacik na czasie.
Niedługo będą Święta. Może jakiś ciekawy przepis na "małe co nieco": ciasto (mazurek - mniam, mniam), jajeczko, śledzik itd..

Ja już czekam na zupkę świąteczna - SODRA. Z chrzanu, ale nie z tego sklepowego.
Ach, już mi ślinka cieknie. Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rubid




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rabka

PostWysłany: Śro 07 Mar 2007 20:18    Temat postu: Re: A po 40 dniach będzie Wielkanoc

KISIA napisał:
Ja już czekam na zupkę świąteczna - SODRA. Z chrzanu, ale nie z tego sklepowego.


KISIA przyznaje, że pierwszy raz słysze o takiej zupce Wesoly Ale ze wzgledu na to, że nie lubie chrzanu pewnie nie będe nawet zainteresowany nadrobieniem tej kulinarnej zaległości Wesoly U mnie pewnie standardzik na stole ale poczekamy zobaczymy co mama wymyśli Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewa




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowy Sącz/Rabka

PostWysłany: Czw 08 Mar 2007 08:59    Temat postu:

O sodrze słyszałam , nawet widziałam. Opis składników i wygląd niestety nie zachecił mnie do spróbowania. Moze to i dobre ale jakoś nie mogłam sie przemóc :?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewa




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowy Sącz/Rabka

PostWysłany: Sob 10 Mar 2007 23:46    Temat postu:

W necie znalazlam coś o sodrze. Najpierw co na ten temat na stronach rabczańskich:
"...Przygotowywana była tradycyjna wielkanocna potrawa z poświęconych pokarmów, zwaną chrzanówką, sodrą lub święceliną. Aby ją przygotować należało pokroić jajka ugotowane na twardo, kiełbasę, ewentualnie inne wędliny, wymieszać, zaprawić tartym chrzanem i zalać kwaśnym mlekiem, maślanką lub serwatką. Spożywano ją z chlebem."

A teraz jeden z nielicznych przepisów

CHRZANÓWKA LANCKOROŃSKA.
Podawana w okolicach Lanckorony (dawniej jako potrawa ściśle wielkanocna), uważana za afrodyzjak działąjący zarówno na panów jak i na panie.
Składniki na 4 porcje:
Litr serwatki, 4 łyżki świeżo startego chrzanu, kawałek wędzonki lub wędzonego żeberka, kawałek kiełbasy (w sumie około 15-20 dag), lubczyk (kilka listków), 2-3 jajka na twardo, śmietana, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, nieco naci pietruszki i koperku.
Wykonanie:
Serwatkę podgrzać, dodać chrzan i podsmażonż wędzonkę (żeberko) i kiełbasę, pokrojone lub posiekane jajka.
Zagotować przez kilka minut.
Doprawić solą, pieprzem i mąką roztrzepaną ze śmietaną (do słoika nalać nieco ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i gęstą śmietanę, a następnie roztrzepać - nie będzie kluch).
Na minutę przed zdjęciem garnka z paleniska, dodać drobno posiekany lubczyk i wyciśnięty czosnek.
Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, posypując zupę na talerzu lub w miseczce szczypta drobno posiekanej naci koperku i pietruszki.
Zupa palce lizać!

Niezbędne uzupełnienia:
* by uzyskać litr wysokiej jakości serwatki, należy sporządzić domowym sposobem ser z około 2 litrów zsiadłego mleka, pochodzącego od prawdziwej wiejskiej krowy (tłustego - koniecznie z warstwą śmietany),
* nie polecamy gotowego, tartego chrzanu, który można kupić w każdym sklepie - efekt finalny nie taki, jaki winien być (próbowaliśmy, bo nie przepadamy za tarciem chrzanu).

reszta orginalnych i niesamowitych przepisów na [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
itachi77




Dołączył: 08 Mar 2007
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Strefa Mroku

PostWysłany: Nie 11 Mar 2007 00:16    Temat postu:

Sodra to u nas w domu swoisty rytuał
Mój ojciec przygotowuje tej ciabry wielgachny gar
potem zlatuje się reszta bliższej i dalszej rodziny i to coś pałaszuje
a ja na to patrzeć nie mogę błeeee....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KISIA




Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rabka Zdrój

PostWysłany: Pią 16 Mar 2007 08:01    Temat postu:

ZAMYKAMY

ZAPRASZAMY [link widoczny dla zalogowanych]

ZA KŁOPOTY PRZEPRASZAMY

Wesoly Wesoly Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Niezależne Forum Rabka-Zdrój Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin